Dokumentumok
A XX.sz-i balett
klasszikus és
modern irányzatok
A XX. századi balett
Orosz balett :Gyagilev - féle orosz balett : Az 1910 - es évektől újszerű előadások jelennek meg az orosz balett életében .
A jól kidolgozott klasszikus tánctechnikák mellett a festészet, a költészet kiemelkedő alkotásai is hatással vannak a koreográfusra .Az előadások a táncosok, világosítók , jelmeztervezők ,díszletépítők és látványtervezők bevonásával komplex balettelőadássá váltak. Zeneit a kortárs komolyzenéből válogatta ( pl:Sztravinszkij ) A mai modern balett előadások is Gyagilev munkásságának nyomát őrzik .
Svéd balett : Először alkalmaz néger jazz zenét . A mondanivaló kifejtéséhez felhasznál szokatlan helyszíneket (pl : Eiffel torony ) meghökkentő díszleteket .Előadásaikra inkább a mozdulatművészet , mint a táncművészet volt jellemző.
Angol balett : Pantomimhagyományokat ápoló népi tánchagyományokat felelevenítő előadások jellemzik a Királyi Balett előadásait. Téma és zeneválasztásuk , tánctechnikájuk a klasszikus balett hagyományait követik.
Francia avantgard balett :Maurice Béjart nevű lendületes, széles műveltségű , a kortárs komolyzenében jártas koreográfus új irányzatot határoz meg. Ő is ( Gyagilevhez hasonlóan ) komplex előadásokat alkot az összes művészeti ágazat bevonásával, de ő jazz technikákat alkalmaz műveiben.
Amerikai táncélet: Amerikában egymás mellett fejlődik a klasszikus és a jazz balett. Önálló , egész estét betöltő előadásokat játszanak nagy sikerrel mindkét stílusban
Kialakul a szórakoztatóipar igényeinek megfelelő Showtánc , mely a táncosoktól igen magas szakmai szintet követelt (pl. : steptánc ) nagy létszámú koreográfiákban.Aktuális file-ok

Név  Méret  Feltöltve  ?Downloads  Műveletek
Ennek a listának nincs eleme.

Multilanguage

 
Főmenü
Főoldal
Elérhetőségeink
Fotóalbumok
Videók
Tánctörténet
Fórumok
Alapítványunk